Beklim de Great Firewall of China en betreedt het land van onbegrensde mogelijkheden

Wanneer je willekeurige voorbijgangers vraagt naar hun associaties bij China zul je al snel een paar terugkerende thema’s herkennen: betaalbare en lekkere afhaalmaaltijden én de Chinese Muur. Terechte associaties, wat ons betreft: ook wij zijn regelmatig bij het lokale afhaalrestaurant te vinden. En ook de Chinese Muur mag er zijn. Met een lengte van meer dan 21.000 kilometer is de Chinese Muur (ook bekend als de Great Wall of China) een imposant verdedigingswerk, wat ook nog eens erg succesvol is geweest in het beschermen van de grenzen.

Het succes van de klassieke Chinese Muur heeft de Chinese overheid geïnspireerd om digitaal een vergelijkbaar project op te zetten. Door wetgeving en technologie handig op elkaar in te laten grijpen heeft de Volksrepubliek China een haast ondoordringbare digitale barrière gecreëerd, die bekend staat als de Great Firewall of China. Dankzij deze Great Firewall hebben de Chinese autoriteiten de volledige controle over het internetgebruik binnen hun land.

Er zijn een aantal redenen waarvoor de Chinese regering deze controle wil:

Economische motieven
Dankzij de Great Firewall worden buitenlandse techbedrijven buiten de deur gehouden en kunnen lokale platforms en bedrijven groeien en bloeien

Sociale Controle
Kennis is macht. Door de informatiestroom te controleren kan de Chinese overheid haar positie versterken.

Filteren van ongewenste content
Sommige content is volgens de Chinese overheid ongewenst en wordt geblokkeerd. Denk hierbij aan kritiek op de regering, militaire informatie, religieuze discussies en expliciete sexuele content

Consumentenbescherming
De Chinese regering stelt dat ze de consument willen beschermen tegen ondeugdelijke producten

 

Hoe werkt de Great Firewall of China?

De Great Firewall of China blokkeert een groot aantal buitenlandse websites. Ook wordt al het grensoverschrijdende internetverkeer sterk vertraagd. Hierdoor worden buitenlandse websites voor Chinese internetgebruikers een stuk minder aantrekkelijk dan hun Chinese alternatieven.

Ook blokkeert de Great Firewall een hoop internettools die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals Facebook, Twitter en Google) en mobiele apps.

Als gevolg van deze blokkades zijn Chinese platforms binnen de nationale grenzen absolute marktleiders. Bekende namen zijn Tencent (Social Media), Alibaba (e-Commerce) en Baidu (een zoekmachine). Wanneer je in China online geld wilt verdienen heb je dus geen keuze: je zult je moeten aanpassen en deze platforms moeten leren gebruiken.

Virtual Private Networks (VPN) ook geblokkeerd

In het verleden kon je de Great Firewall makkelijk omzeilen door een VPN te gebruiken. Maar helaas zitten de Chinezen niet stil en hebben ze ontdekt hoe een VPN ontdekt en geblokkeerd kan worden. Ook apps die gebruik maken van een VPN zijn in China niet meer toegestaan. De Chinese regering heeft Apple en Google opdracht gegeven om alle apps die een VPN gebruiken uit de App Store of Google Play te weren. Als gevolg hiervan zijn duizenden apps voor Chinezen niet langer meer te gebruiken.

Een Virtual Private Network is overigens op zichzelf niet illegaal. Sommige bedrijven mogen VPN’s inzetten, of worden daar zelfs toe aangemoedigd. Zolang wát je met een VPN doet goedgekeurd is, heb je geen problemen. Er zijn dan ook veel bedrijven die een VPN gebruiken voor het veilig verzenden van gegevens.

Sommige bedrijven hebben toestemming om via Facebook, Twitter en dergelijken buitenlandse consumenten te bereiken. Deze activiteiten worden door de autoriteiten toegestaan en versterken de binnenlandse economie. Maar uiteraard kijken de autoriteiten mee en wordt een VPN verboden zodra er misbruik van wordt gemaakt door de Great Firewall te omzeilen.

 

China: een volledig uniek economisch ecosysteem

Wanneer je jouw product in China wilt verkopen, of je merk in de markt wilt zetten moet je helemaal opnieuw leren hoe je online sales moet bedrijven. Je hebt immers te maken met platforms die je elders niet aantreft. Dit vergt een forse investering in tijd, geld en moeite, maar het is een investering die zichzelf ruim kan terugbetalen, want de Chinese markt is enorm.

Volgens het China Internet Network Information Center telt China meer dan 800 miljoen (dat is 800.000.000) internetgebruikers. Xinhua, een groot nieuws platform, komt met soortgelijke cijfers. Van de internetgebruikers woont 25% op het platteland, ruim 98% van de internetgebruikers maakt gebruik van mobiel internet.

Zoveel online consumenten vertegenwoordigen een hoop besteedbaar inkomen. Maar hier houdt het nog niet op, want op dit moment heeft slechts 58% van de Chinezen online toegang, waarvan 71% online shopt. Tezamen kopen ze goederen en diensten ter waarde van $ 570 miljard ($ 570.000.000.000) in 2018, een stijging van 30% ten opzichte van 2017. Laat die cijfers eens bezinken en bedenk dan wat het betekent als de ook de andere helft van de Chinese bevolking online komt en een groter percentage online aankopen gaat doen!

Hoe kom je voorbij de Great Firewall of China

Voor internationale bedrijven en merken loont het dus de moeite om de Chinese economische arena te betreden. Maar hoe kom je voorbij die vermaledijde Great Firewall? Om te beginnen heb je een vergunning nodig om een online aanwezigheid te mogen opzetten. Deze vergunning wordt afgegeven door het Chinese Ministerie voor Industrie en Informatietechnologie. De aanvraagprocedure duurt tussen de 5 en 20 dagen. Zonder deze vergunning kun je niet online, zelfs niet als je een lokale host inschakeld, want zonder vergunning wordt je site simpelweg op zwart gezet.

Er zijn twee vergunningen verkrijgbaar, met verschillende voorwaarden: de vergunning voor non-profit en de vergunning voor commerciële websites. Het moge duidelijk zijn dat de tweede voor bedrijven relevant is, want zonder die vergunning mag je niet verkopen of reclame maken.

 

Lastig

Het kan lastig zijn om voet aan de grond te krijgen in de Chinese markt. Je hebt te maken met enorme cultuurverschillen en moet leren werken met een hele verzameling nieuwe platforms. Je hebt te maken met een volkomen nieuwe economische wereld. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat de dingen die tot nu toe werkten ook in China succes zullen opleveren. Dat betekent ook dat je zult moeten investeren in intensief marktonderzoek. En dan is er natuurlijk nog de bureaucratie waar je je weg door zult moeten zien te vinden.

Inderdaad, het vergt nogal wat van je om de Chinese markt te betreden. En je zou echt niet de eerste zijn die lichtelijk wordt overweldigd door deze enorme uitdaging. Om in China online succesvol te zijn moet je echt de armen uit de mouwen steken. Alleen met een consistente, professionele en toegewijde aanpak zul je erin slagen om de kansen te grijpen die de Chinese markt je biedt.

AsiaAssist staat je bij

Als lokale partner helpt AsiaAssist bedrijven om hun business in China te laten groeien. We beschikken over lokale kennis en een enthousiast team van professionals in Shanghai, bestaand uit meer dan 40 e-commerce experts en specialisten. Neem contact met ons op om je ambities te bespreken.

China is nu al de grootste e-Commerce markt, maar de voorspelling is dat deze markt in 2020 groter is dan die van Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS bij elkaar. Tenzij je in Azië woont (of er reist) is de kans groot dat je nooit in aanraking komt met een van de lokale Chinese websites. Dit maakt het makkelijk de gigantische omvang van China’s digitale economie te onderschatten. Maar je moet niet te licht denken over de Chinese digitale wereld, veel westerse internetbedrijven hebben hun tanden al stukgebeten op hun pogingen de Chinese markt te veroveren.

Wil je meer weten over de digitale economie van China, lees dan onze artikelen over “Hoe China ons Internet verandert” en “Wechat: Koning van het Chinese Internet”.