China: meer mobiele telefoons, meer M-Commerce

M-commerce is de snelst groeiende sector binnen de Chinese digitale economie. Al meer dan de helft van alle online verkopen gebeurt via de mobiele telefoon. Het maakt niet uit op wel stuk van de sales funnel je inzoomt; smartphones spelen een prominente rol. Consumenten ontdekken nieuwe producten op hun smartphone, vergelijken producten, bestellen, betalen en leveren feedback. Alles gebeurt via de mobiel. Geen wonder dat M-Commerce explosief groeit. Volgens onderzoek van KPMG is de smartphone het populairste device voor online shopping. Laptop en desktop volgen op ruime afstand.

Waarom groeit de Chinese M-Commerce zo snel?

Hoe zou het komen dat M-Commerce in China zo snel groeit? Veel sneller ook dan in andere landen. Volgens deskundigen zijn er vier factoren aan te wijzen die deze uitbundige groei mogelijk maken.

Ten eerste is betalen via mobiel in China erg goed ontwikkeld. AliPay en WeChat zijn online zeer grote spelers, die ook offline steeds belangrijker worden, doordat ze gebruikers hebben kunnen overtuiging dat hun online betalingen veilig verlopen.

Ten tweede zijn er in China enorm veel mobiele telefoons. De Chinese overheid deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat er 1,3 miljard mobiele telefoongebruikers in het land zijn. Daarvan heeft 30% een 4G-abonnement. De verkoop van smartphones neemt toe. In 2015 alleen al waren er 457 miljoen smartphones verkocht. Deze telefoons worden veel gebruikt om te shoppen: 90% van de mensen heeft in de afgelopen 12 maanden online iets gekocht, aldus een KPMG-rapport.

Op de derde plaats komt dat M-Commerce de markt voor iedereen open gegooid heeft. Je fysieke locatie en internetkabel is niet meer van belang. Dat is fijn voor inwoners van kleinere steden en dorpen. Er is dan misschien geen winkelcentrum in de buurt, maar met M-Commerce kunnen ze precies hetzelfde kopen als iemand in de grote stad.

Tenslotte is er de unieke economische situatie in China. Terwijl de rest van de wereld in een economische crisis zat, bleef de Chinese economie groeien. Wel ietsje langzamer dan voorheen, maar nog steeds 6,7%. Veel van die groei is het gevolg van toegenomen consumptie, die zonder E-Commerce niet mogelijk was geweest.

Bricks and clicks

Chinese consumenten gebruiken hun smartphone ook wanneer ze in een fysieke winkel aanwezig zijn. 70% van de consumenten zoekt vanuit een winkel producten op. Dit percentage groeit jaar op jaar. Sinds de apps van Taobao en Tmall het mogelijk hebben gemaakt producten te zoeken op basis van een foto lijkt deze groei verder toegenomen te zijn.

eMarketer, een marktonderzoeksbureau, schat dat in 2015 de helft van alle e-Commerce transacties via mobiel werden gedaan. Sinds dat jaar is M-Commerce blijven groeien. In 2016 is de mobiel naar verwachting goed voor meer dan 55% van alle online verkopen. De rek is er nog lang niet uit. Voor 2019 zullen de Chinezen $1,5 biljoen dollar via hun smartphone uitgeven.