Ondernemers in e-commerce: maak de stap naar China

Gevoed door het succes van Alibaba, kan de Chinese e-commerce markt simpelweg niet worden genegeerd bij het nadenken over het betreden van de Chinese markt. Als ondernemer of startup oprichter, zal het wellicht bij u opgekomen zijn om een ​​stap te zetten in de walhalla van de Chinese e-commerce en te profiteren van de sterke online businesspositie van China. Jelmer de Jong van AsiaAssist deelt zijn expertise over waarom en hoe (en hoe niet) te beginnen in China.

Toen ik en mijn mede-oprichter bij Coolblue werkten (data-analyse en verkoop), hebben we geleerd hoe succesvol e-commerce kan zijn. Als studenten hebben we heel Azië gereisd en raakten gefascineerd door de economische expansie. In 2015 hebben we besloten om onze banen in Nederland te verlaten om in China te gaan wonen en werken. Ons bedrijf AsiaAssist heeft nu een kantoor in Shanghai en Rotterdam!

Nu kennen we Alibaba allemaal. En niet alleen wijzelf als ondernemers maar ook consumenten over de hele wereld. Maar laten we ons focussen op de consumenten in China. Voor mij is het meer de vraag wanneer ondernemers in e-commerce een stap zullen zetten om actief te worden in dit land,  in plaats van de vraag waarom.

Maar voor degenen die nog steeds niet overtuigd zijn: laat me u precies vertellen waarom u zo’n stap zou moeten zetten.

Waarom China

1. Indrukwekkende statistieken

In China wonen bijna 1,4 miljard mensen. In 2016 besteedden 466 miljoen online shoppers 704 miljard euro online. Dit jaar is het land op weg om 1 biljoen dollar te besteden. China is het grootste land ter wereld door de bevolking, het aantal internetgebruikers en de verkoop via e-commerce. De uitgaven aan e-commerce zijn groter dan in de VS en meer dan 35x groter dan in Nederland. In 2020 zal e-commerce een belangrijk retailkanaal in China zijn, met 42% van de totale consumptiegroei, 90% van deze groei zal afkomstig zijn van mobiele e-commerce.

2. Toenemende belangstelling voor westerse consumptiegoederen

De belangstelling voor unieke, hoogwaardige consumentengoederen groeit snel. Chinese consumenten zijn dol op een grote aanbod aan westerse merken. Denk aan IKEA, Nike, H & M, Zara, Starbucks, Coach en Apple. Denk aan Sonos, Philips, Royal Canin, Mammut, Oakley, Dyson, Michael Kors en Maserati. China heeft een opkomende middenklasse: de jonge Chinese professional heeft veel koopkracht, beslist snel en is altijd online.

3. Alleen klikken, geen stenen

Mobiel is verreweg het dominante verkoopkanaal. Internationale merken in China groeien voornamelijk via online aanwezigheid, vaak ondersteund door flagship stores op e-commerceplatforms zoals Tmall.com, en JD.com.

Het is een meer kostenvriendelijke stap om alleen in China online te zijn, in plaats van een fysieke winkel te openen. Dit komt vooral omdat desktop computing en kabel-internet grotendeels zijn overgeslagen door Chinese klanten. Hier kunt u een smartphone met internet kopen voor slechts 80 euro.

4. Overal kansen

China is het land van talloze kansen en dat is moeilijk om te negeren. Bijvoorbeeld: er zijn nog andere feestelijke dagen die we niet kennen in het westen, zoals de Singles Day op 11 november, waardoor de e-commerce-uitgaven aanzienlijk toenemen. Het is de grootste online winkeldag ter wereld. Bestedingen op Singles Day overtreffen de uitgaven aan Amerikaanse verschijnselen zoals Black Friday en Cyber ​​Monday samen. Laat dat even inzinken.

Ook in China is de levering op dezelfde dag al enkele jaren een standaard, in tegenstelling tot de rest van de wereld. Soms is het een kwestie van uren voordat de bestelde goederen worden afgeleverd. Dit betekent dat een enorme markt al wordt gebruikt voor korte levertijden. Ze maken dus eerder een snelle online aankoop.

Hoe (niet) te slagen in China

Wat u moet weten, is dat het betreden van de Chinese markt niet altijd gemakkelijk is, zelfs niet voor grote organisaties. Alleen omdat China de massa heeft, betekent dit niet dat je automatisch zult slagen. Je Chinese e-commerce-avontuur moet zorgvuldig worden gepland.

Dit zijn de meest voorkomende misverstanden en fouten.

We hebben gezien dat veel bedrijven falen vanwege deze redenen:

1. Samenwerken met de verkeerde lokale partner en / of distributiekanalen

2. Gebrek aan marktvalidatie en slechte strategie voor markttoegang

3. Slecht begrip van hoe het merk moet worden gepositioneerd

4. Onderschatting van de schaal en diversiteit van het land

5. Gebrek aan begrip van de online business- en internetcultuur.

Dat komt omdat iedereen lijkt te worden verblind door Alibaba. Je moet echt nadenken voordat je handelt. Gewoon een winkel openen op Alibaba of JD.com lost je problemen niet op. Het is noodzakelijk om de haalbaarheid van het marktpotentieel van het merk na te gaan. Als een ondernemer faalt in Duitsland of België, en verwacht dat een verhuizing naar China gewoon zal werken … nou dan hebben ze ongelijk. Je zult moeten denken aan het in kaart brengen van kansen, concurrenten en het bedenken van een prijsstrategie voor de optimale ROI. China is echt het beloofde land van e-commerce, maar succes in China is niet vanzelfsprekend. Zo simpel is het.

Dus het enige waar elk bedrijf zich van bewust moet zijn, is dat China niet slechts één kanaal aanbiedt, er zijn letterlijk tientallen geschikte kanalen. Voordat bedrijven China binnenkomen, moeten bedrijven eerst een strategie hebben.

Grote merken kunnen falen

Er zijn nog steeds veel grote merken die hier voor vallen. De Duitse technologische detailhandelaar MediaMarkt faalde bijvoorbeeld in China en verliet het land na 3 jaar en met een verlies van 40 miljoen euro. De reden? Een gebrek aan strategie en zich niet aanpassen aan de Chinese cultuur van online winkelen.

Ook het Britse modemerk Asos haalde het niet in China en verloor onderweg 10 miljoen pond. Opvallend voor een bedrijf van die omvang, als je het mij vraagt. Merk op dat Asos in het artikel in The Guardian minder producten aanbood aan de Chinese consument op de lokale sites en ze hun nu wil binnenhalen met meer producten op de internationale site …

Verkoop rechtstreeks aan Chinese klanten

Volgens mij is dat nog steeds de verkeerde benadering. In de meeste gevallen raad ik aan rechtstreeks aan Chinese klanten te verkopen. Voor de meeste ondernemers die zaken doen in China, is het erg populair om een ​​online winkel te starten via platforms zoals Tmall Global (onderdeel van Alibaba) – de ‘cross-border versie’ van tmall.com. Het wordt gezien als een springplank naar China, maar het werkt niet altijd zo. Er zijn slechts een paar bedrijven die na een korte periode winst maken via die platforms. Het ding is: het klinkt allemaal leuk, maar je bereikt veel meer mensen als je rechtstreeks aan de Chinese consument verkoopt via een gerichte meerkanaalsstrategie in China.

Ook belangrijk : mensen houden zich vast aan de dingen die ze kennen, zoals verkopen via Alibaba en zijn merken. Hoewel dit inderdaad de bekendste spelers zijn, is het in de Chinese e-commercemarkt slechts het topje van de ijsberg. Er valt nog heel wat te ontdekken. Is dat niet waar het ondernemerschap over gaat?

Jelmer de Jong is mede-oprichter en directeur bedrijfsontwikkeling bij AsiaAssist, een bedrijf dat mkb en grote bedrijven helpt bij haar strategie om zich te richten op de Chinese e-commercemarkt. Het kan meerdere e-commerceplatforms draaien, als een verlengstuk van een organisatie. AsiaAssist is de enige Nederlandse officiële TP-operator van Alibaba en heeft daarmee officieel een vergunning om webwinkels in China te openen en te bedienen op het platform van Tmall.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.