Harde aanpak van Daigou-handelaren

E-commerce en Daigou-handelaren in China

E-commerce in China is vanwegede sterke vraag van lokale consumenten naar premium merken en producten van hoge kwaliteit uit het buitenland de afgelopen jaren exponentieel gegroeid.

Deze groei wordt bedreigd omdat er veel Daigou-handelaren bij betrokken zijn. De term Daigou betekent letterlijk ‘kopen voor een ander’ en waarmee wordt bedoeld dat een persoon buiten China goederen koopt voor een persoon die in China woont.

Het begin van deze activiteiten kan worden teruggevoerd naar het jaar 2005. De term werd gebruikt om te verwijzen naar buitenlandse reizigers en studenten die buitenlandse goederen voor hun families mee naar huis namen. Omdat de Chinese overheid hoge belastingen op buitenlandse goederen toepaste, was Daigou een nichemarkt.

Eén van de dingen die de Daigou-handelaren populair maakten, was het schandaal rond het ‘giftige melkpoeder van het productiebedrijf Sanlu’. Dit incident deed zich in 2008 voor. Door dit incident nam het vertrouwen van de Chinese consumenten in de Chinese merken af. Deze daling van het vertrouwen leidde tot een toename van de vraag naar melkpoeder uit het buitenland (vaak uit Nederland) en andere soorten buitenlandse goederen.

 

Nieuw beleid voor e-commerce en belastingen

Vanaf 1 januari 2019 is er met betrekking tot de Chinese e-commerce een nieuw beleid ingevoerd en gaan er voor Daigou-handelaren nieuwe wetten van kracht. Volgens het nieuwe e-commercebeleid zal het Chinese Ministerie van Financiën 63 productcategorieën aan de goederenlijst toevoegen. Sommige goederen zijn bij aankoop via buitenlandse e-commerceplatforms belastingvrij. Dit omvat populaire consumptiegoederen zoals bijvoorbeeld elektronica, voedsel of gezondheidsproducten en cosmetica. Door het nieuwe beleid worden 1.321 artikelen volledig gedekt door de lijst van belastingvrije buitenlandse e-commerceproducten.

Het belastingvrije quotum zal in één transactie van RMB 2.000 (US $ 291.62) naar RMB 5.000 (US $ 729.05) met 150% stijgen. Consumenten, die hoogwaardige producten kopen, zullen meer gaan profiteren van de hogere limiet voor één enkele transactie.

Het jaarlijkse quotum voor individuele consumenten op buitenlandse e-commerce wordt door China versoepeld tot RMB 26.000 (US $ 3.791.06), wat voorheen nog RMB 20.000 (US $ 2.916.20) was. Het jaarlijkse quotum zal naarmate het totale nationale inkomen in de toekomst toeneemt door het Ministerie verder worden verhoogd.

Nieuwe verordeningen voor Daigou-handelaren

Vanwege de enorme belastinginkomsten die de Chinese autoriteiten door de Daigou-handelaren mislopen, heeft de Chinese overheid de Daigou-handelaren verplicht om zich te registreren en vanaf 1 januari 2019 belasting te gaan betalen.

Een Daigou-handelaar moet nu een licentie verkrijgen en zich formeel als bedrijf laten registreren omdat hij/zij anders boetes voor illegale handel en belastingontduiking moet betalen. Om er zeker van te zijn dat dit effectief is, zijn naar verluidt de controles bij Daigou-handelaren op de luchthavens door de Chinese douane verdubbeld en zijn sommigen op beschuldiging van belastingontduiking gevangen gezet.

Impact

Het nieuwe beleidsinitiatief zal de consumenten in China ten goede komen. In vergelijking met de Daigou-verkopers zullen de consumenten vanwege de strengere regels kunnen profiteren van de geloofwaardigheid en de authenticiteit van de detailhandelaren en hun producten op de buitenlandse e-commerceplatforms.


Eén van de dingen, die de Chinese overheid van plan is om te bereiken door de Daigou-handelaren hard aan te pakken, is om meer belastingen op de import van de elektronische handel uit het buitenland te kunnen innen. Om te voorkomen dat er belasting moet worden betaald, hebben de meeste Daigou-handelaren in het verleden hun invoer als persoonlijke spullen aangemerkt. De praktijken van de Daigou zijn naar schatting tientallen miljarden per jaar waard en dit betekent dat er voor de autoriteiten enorme belastinginkomsten op deze transacties wordt misgelopen.

Buitenlandse detailhandelaren

Met het harde optreden van China tegen de Daigou zullen ook buitenlandse detailhandelaren hiervan kunnen profiteren. In het verleden waren de aankopen door middel van Daigou-handelaren voor de consument voordelig omdat het hen hielp bij het besparen op de invoerrechten en dat gaf hen ten opzichte van traditionele detailhandelaren een voordeel. Dit betekent dat China’s streven om de Daigou aan banden te leggen ook waarschijnlijk door buitenlandse detailhandelaren zal worden verwelkomd. De transparantie in de regelgeving is gezien de online handelsdruk van de grote buitenlandse detailhandelaren trouwens ook een positieve ontwikkeling.

Bovendien zal het harde optreden tegen de Daigou-handelaren de Daigou-aankopen duurder maken. Dit betekent dat producten, die door buitenlandse detailhandelaren worden verkocht, voor de Chinese consumenten aantrekkelijker zullen worden. Producten, die door Daigou worden verkocht, hebben ten opzichte van de producten van de legitieme verkopers, die belasting hebben betaald, een concurrentievoordeel omdat ze over het algemeen belastingen hebben ontdoken.

Met het harde optreden tegen hen zullen de Daigou-handelaren op korte termijn waarschijnlijk hun werkzaamheden tijdelijk onderbreken en bekijken of de autoriteiten het nieuwe beleid blijven afdwingen.
Een andere partij, die hiervan zou kunnen profiteren, is diegene die via de legitieme buitenlandse e-commerce kanalen in China verkoopt. Als gevolg van een uitgebreid preferentieel beleid en een betere ondersteuning zullen zij profiteren van de concurrenten uit het grijze gebied en de imitatieproducten.

Met de nieuwe regelgeving voor de e-commerce, met name die voor Daigou-handelaren die op 1 januari 2019 van kracht is geworden, is het de doelstelling van China dat het toezicht op en de regulering van zijn e-commercemarkt wordt verbeterd.

Hulp nodig?

Ben jij benieuwd hoe wij jouw merk in China tijdens dit spannende nieuwe jaar kunnen helpen? Wij zijn er om je te helpen om deze kans te grijpen en jouw naamsbekendheid op de grote Chinese platforms zoals Tmall, JD en Kaola te vergroten. Je kunt voor meer informatie altijd rechtstreeks contact met ons opnemen.