JD.com – een van China’s grootste online retailers

Jing Dong, of JD.com, is een van de grootste online retailer uit China. Zoals je je kunt voorstellen, vereist het grote aantal orders dat het platform verwerkt een uitgekiende en uitgebreide infrastructuur voor order fulfilment. En inderdaad, de infrastructuur van Jing Dong is zonder meer indrukwekkend. JD.com heeft 7 logistieke centra en 123 pakhuizen in 40 steden. Daarnaast zijn er 3,210 op- en afhaalpunten, verspreid over 1862 steden in heel China. Al deze locaties zijn bemand door eigen personeel van JD.com. Door dit fijnmazige netwerk kan Jing Dong in 134 steden een same-day delivery beloven. In nog 866 steden wordt een order de dag na bestelling geleverd. We kennen allemaal zijn grote concurrent Tmall : wat het grootste B2C-platform van Alibaba is en ook de grootste retailer qua volume. Maar JD.com is de nummer één retailer in Azië als het gaat om directe verkoop.

B2C

JD.com heeft haar logistieke infrastructuur opengesteld voor derden. Daarvoor biedt Jing Dong inmiddels ook een cross-border E-commerce platform dat wel wat weg heeft van Tmall. Dit platform, JD Worldwide, groeit explosief. Investeerder Tencent, bekend van de grootste chat-app WeChat, levert hiervoor het benodigde kapitaal.

JD Worldwide ging open in 2015. Sindsdien lift het mee op de groei van cross border E-commerce. Buitenlandse bedrijven die hiervan willen profiteren krijgen via JD Worldwide toegang tot de markt. Een bedrijf hoeft niet in China gevestigd te zijn. Zelfs een Chinese bankrekening is niet nodig. JD Worldwide levert alles wat nodig is om aan de Chinese consument te leveren.

Beginnen

JD.com lijkt erg op Tmall Global. Het biedt buitenlandse handelaren en merken toegang tot het platform. JD.com is echter wel wat goedkoper. De jaarlijkse fee is $1000, met een borg van $10.000 tot $15.000. Daarnaast betaal je een commissie, afhankelijk van de productgroep, tussen de 2%-10%. Om van JD.com gebruik te kunnen maken is een E-commerce bureau in China nodig.

AsiaAssist is officieel partner van JD.com en heeft een vestiging in Nederland en in Shanghai (China). Als u wilt toetreden tot de Chinese markt, twijfel dan niet en neem contact met ons op. We helpen u graag uw winkel te openen, uw dagelijkse operatie te managen en natuurlijk de logistiek in te richten.