Nieuwe regelgeving in 2019 voor de Chinese e-commerce

Het nieuwe jaar begint met nieuwe regels

Door van de wereld een mondiaal dorp te maken om gemakkelijker zaken te kunnen doen, heeft de handel in e-commerce ook terrein gewonnen. China is één van die landen die e-commerce heeft omarmd. Het is dan ook geen verrassing dat de Chinese overheid een nieuwe regelgeving voor de buitenlandse e-commerce heeft geïmplementeerd.

Dit is vooral het gevolg van de enorme mogelijkheden van de buitenlandse e-commerce. De implementatie van deze nieuwe regelgeving begon op 1 januari 2019. De doelstellingen van de nieuwe regelgeving zijn onder meer de positie van China als producent van imitatieproducten te verzwakken, de illegale e-commercehandel aan te pakken en door registratie bij de State Administration for Industry and Commerce het grote aantal belastingontduikingen te verminderen.

Op een gegeven moment zal de nieuwe e-commerce verordening in China de bloeiende e-commerce sector gaan versterken. De e-commerceverkoop in China zal vergeleken met de detailhandelsverkopen van 23,8% in 2017 naar verwachting in 2019 een nieuw hoogtepunt bereiken van 33,6% van alle detailhandelsverkopen. Aangezien de e-commercemarkt van het land in een overweldigend tempo groeit, groeit ook de behoefte aan een strengere marktregulering. Op 31 augustus 2018 werd er een nieuwe wet aangenomen. De nieuwe wet diende om de regulering van de bloeiende e-commercemarkt in China te verbeteren. Het belangrijkste van de wetgeving omvat de erkenning van exploitanten in de e-commerce. Daarnaast omvat het de versterking van de IP-bescherming en het reguleren van oneerlijke concurrentie. Gedeelde aansprakelijkheid voor platforms en de versterking van consumentenrechten worden ook in de nieuwe wet benadrukt.

Belangrijke verordeningen door de nieuwe wet

Eén van de vereisten van de nieuwe wet is de verduidelijking van de soorten bedrijven die onder zijn jurisdictie vallen. De e-commerce wet is voornamelijk van toepassing op drie gebruikers.

1. Platform-operators: deze categorie omvat mensen die via softwareapplicatie of een website voor bedrijven online ruimte bieden en digitale transacties mogelijk maken.

2. Derden die op digitale platforms goederen verkopen en diensten verlenen.

3. Online verkopers die hun eigen kanalen of social media accounts gebruiken. De opname van social media is mede te danken aan het toenemende succes in de afgelopen jaren van bedrijven in deze categorie.

Deze nieuwe wet stelde ook vast dat platforms voor e-commerce de intellectuele-eigendomsrechten moesten versterken en dat in bepaalde gevallen van overtreding de platformen onmiddellijk moeten reageren. Iedereen of elk platform die tekortschiet, kan serieuze sancties en boetes tegemoet zien. Alle e-commercesites kregen een mandaat om zich bij de State Administration for Industry and Commerce te registreren om zo een bedrijfslicentie te kunnen verkrijgen.

Naast de versterking van de IP-rechten, heeft de nieuwe wet ook invloed op oneerlijke concurrentie. De wet zorgt voor duidelijke eerlijke concurrentie voor alle e-commerceplatforms en gebruikers. De medewerkers van de platforms mochten aan consumenten geen onredelijke beperkingen en vergoedingen opleggen.

Bovendien voorzag de wet in gedeelde verantwoordelijkheid voor platforms, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de verkoop van imitatieproducten. In de oude wet waren individuele verkopers alleen verantwoordelijk als ze betrapt werden op het verkopen van imitatieproducten. De gedeelde aansprakelijkheid voor platforms kan een boete van maximaal US $ 30 miljoen zijn.

Bovendien voorzag de nieuwe verordening op het gebied van e-commerce in de rechten van de consumenten. De wet zal consumenten helpen om op de e-commerce platforms een betere bescherming te genieten. De nieuwe verordening richtte zich ook op de bescherming van de consument tegen immitatieproducten.

Nieuwe verordeningen voor de e-commerce en Daigou-handelaren

De Chinese Daigou’s staan bekend als het nr. 1 handelskanaal waarmee een persoon buiten China goederen kan kopen voor een persoon, die op het vasteland van China woont. Het is een buitenlands handelskanaal. De term ‘Daigou’ is in 2005 ontstaan en werd voor het eerst gebruikt om te verwijzen naar buitenlandse reizigers en studenten die buitenlandse goederen voor hun familie mee brachten. Het schandaal uit 2008 omtrent het ‘giftige melkpoeder van Sanlu’ leidde tot een scherpe daling van het vertrouwen van de Chinese consumenten in de Chinese merken.

Daarom nam de vraag naar het beroemde melkpoeder (voornamelijk van Nederlandse merken) toe en werden de Daigou-handelaren populair.

Toch raakte niet alleen de reputatie van Chinees melkpoeder aangetast, de vraag naar buitenlandse producten begon ook te stijgen omdat er gewoon minder vertrouwen was in de Chinese producten. Om dit vertrouwen te herwinnen en de Daigou-handelaren te controleren, werden er een nieuwe reeks regelgevingen gecreëerd.

Het is ook belangrijk om op te merken dat er sinds de Daigou-handelaren belasting hebben ontdoken enorme belastinginkomsten verloren zijn gegaan. Met de nieuwe regelgeving heeft de Chinese overheid Daigou-handelaren verplicht om zich vanaf 1 januari 2019 te registreren bij het State Industry and Commerce Bureau en belasting te gaan betalen.

Bovendien moeten Daigou-handelaren nu licenties verkrijgen en zich formeel registreren als bedrijf anders zullen ze worden verplicht om boetes voor illegale handel en belastingontduiking te betalen. Daarom hebben de nieuwe verordeningen de activiteiten van de Daigou-handelaren onder de loep genomen.

Als resultaat zijn dit de volgende implicaties voor de exploitanten en de consumenten op de Chinese e-commerce platforms:

  • De nieuwe verordening zal de moeilijke toegang tot de buitenlandse handel verminderen.
  • Een nieuwe reeks steden werd opgenomen in de nieuwe wet, waardoor de buitenlandse e-commercezones van 15 naar 22 steden werden uitgebreid.
  • Er is ook een toename van de goederencategorie en de quota voor goederen. De items waar veel vraag naar is, worden als importeerbare goederen vermeld en dit zal de transactiegrens van dergelijke goederen verhogen. Dit zal op zijn beurt weer leiden tot meer inkomsten uit e-commerce platforms.

Volg ons via Linkedin voor meer nieuws over deze regelgeving en de harde aanpak van de Daigou-handelaren.

Wil jij de Chinese e-commerce markt gaan betreden? De consumentenmarkt in China groeit en de koopkracht van Chinese consumenten neemt toe. Samen kunnen we je helpen om jouw merk in China uit te bouwen.