Toenemende populariteit cross-border E-commerce door Taobao, Tmall en Tmall Global

Iedereen kent AliBaba, het Chinese equivalent van eBay of Amazon.com. AliBaba, vergelijkbaar met het Bol.com Plaza platform in Nederland, is eigenaar van de grootste online verkoopplatforms in China: TaoBao, Tmall en Tmall Global.

Taobao of Tmall

Voor professionele handelaren is TaoBao (www.taboa.cn) het minst interessant. TaoBao is namelijk een C2C (consumer-to-consumer) platform, zoals bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Tmall (www.tmall.com) aan de andere kant is een B2C (business-to-consumer) omgeving. Sterker nog, Tmall is het grootste B2C platform in Asia. Met Tmall kan een bedrijf direct verkopen aan miljoenen Chinezen. Tmall heeft zich gepositioneerd als leverancier van merkproducten van topkwaliteit. Om via Tmall te kunnen verkopen heb je een Chinese rechtspersoon nodig en een Chinees merkrecht. Ook heb je een zakelijke vestiging en bankrekening nodig in China. Om maar te zwijgen van vergunningen en een logistieke keten.

De goede reputatie die Tmall heeft opgebouwd heeft echter te lijden onder een toename van namaakproducten en vervalsingen. Ook op TaoBao is deze ontwikkeling gaande. Chinezen worden echter steeds koopkrachtiger en eisen authentieke merkproducten.  Ze reizen meer en maken kennis met buitenlandse waren. In combinatie met de voortdurende economische groei heeft dit geleid tot het ontwikkelen van Tmall Global (www.tmall.hk).

Tmall Global: een zakelijke buitenkans

Tmall Global (gestart in februari 2014) maakt het voor buitenlandse bedrijven mogelijk om direct aan de Chinese consument te verkopen. Tmall Global laat alleen echte merken toe, waardoor kopers erop kunnen vertrouwen dat het product dat ze bestellen authentiek is, en geen vervalsing. Voor buitenlandse bedrijven maakt Tmall Global het leven een stuk makkelijker, want alle eisen die gesteld zijn voor het verkopen via Tmall zijn niet meer van toepassing. Hierdoor is de toetredingsdrempel van de Chinese markt stukken lager. In 2016 hadden 14,500 internationale merken (uit 63 landen) dit al door. Zij verkopen hun producten via Tmall Global. Voor 80% van deze merken betekent het gebruik van Tmall Global een eerste stap op een hele nieuwe markt.

Tmall Global is een geweldige manier om de Chinese markt te betreden. Een rechtspersoonlijkheid of handelsmerk in China is niet meer nodig. Order fulfilment en logistiek gebeurt via Tmall Global. Hierdoor is het misschien wel makkelijker om de Chinese markt te betreden dan het is een winkel te openen in je buurdorp.

Fiscaal voordeel

Ook de Chinese overheid houdt van cross-border E-commerce. Tenminste, dat zou je denken wanneer je kijkt naar een belastingmaatregel uit 2016. Producten die via een cross-border E-commerce platform (zoals Tmall Global) worden verkocht komen in aanmerking voor een korting op de importheffing. Daardoor kunnen producten op Tmall Global voor een concurrerende prijs worden aangeboden.

Tmall Global betreden?

AsiaAssist, officieel Tmall Global partner, helpt Nederlandse bedrijven & merken de Chinese e-commerce markt te betreden via o.a. Tmall Global. Onze professionals in zowel Rotterdam & Shanghai bieden full service e-commerce oplossingen. Dit betekend dat wij alles uit handen kunnen nemen van registratie tot logistiek en van klantenservice tot online marketing.